HU | EN

Információs nap „A végrehajtó ügynökségi feladatok ellátása az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakában” című pályázati felhívás vonatkozásában

A Miniszterelnökség, mint az EGT és a Norvég Alap Nemzeti Kapcsolattartója online információs napot tartott „A végrehajtó ügynökségi feladatok ellátása az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakában” című pályázati felhívás lehetséges pályázói számára 2021. május 3-án.

Az online eseményre 12 szervezet jelezte részvételi szándékát annak érdekében, hogy a pályázati útmutatóban és a kapcsolódó mellékletekben foglalt szakmai, pénzügyi, és adminisztratív feltételek értelmezése kapcsán megfelelő tájékoztatásban részesülhessenek.

Az online tájékoztató első részében a Nemzeti Kapcsolattartó rövid áttekintést nyújtott az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakának jelenlegi fázisáról, valamint felhívta a résztvevők figyelmét a pályázati felhívás legfontosabb pontjaira. Ezt követően került sor a pályázni kívánó szervezetek által feltett kérdések megválaszolására.

A felmerült pályázói kérdésekre adott válaszok honlapra való feltöltése hamarosan megtörténik.

Kérjük, kövesse figyelemmel honlapunkat az aktualitások miatt.

Információs nap - Kérdések és válaszok (pdf)

Módosult „A végrehajtó ügynökségi feladatok ellátása az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakában” című pályázati felhívás

Módosult „A végrehajtó ügynökségi feladatok ellátása az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakában” című pályázati felhívás 1.2.1 pontjában az előkészítési szakasz időtartama.

A kapcsolódó dokumentum az alábbi linken keresztül érhető el: Módosított pályázati felhívás (pdf)
A pályázati felhívás mellékletei itt érhetőek el: A végrehajtó ügynökségi feladatok ellátása az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakában

Kérjük, kövesse figyelemmel honlapunkat az aktualitások miatt.

MEGALAKULT A KÉTOLDALÚ KAPCSOLATOK BIZOTTSÁGA

Az EGT és Norvég Alap egyik átfogó célja a kétoldalú kapcsolatok erősítése, amelynek érdekében a támogató országok és Magyarország 2021. február 19-én megalakította a Kétoldalú Kapcsolatok Bizottságát. Magyar részről a bizottság munkáját a Miniszterelnökség, mint Nemzeti Kapcsolattartó irányítja a Külgazdasági és Külügyminisztérium részvételével, míg Norvégia, Izland és Liechtenstein nagyköveteik által képviseltetik magukat.

A bizottság az első ülésén áttekintette az együttműködési lehetőségeket és a további feladatokat. A tervezett kezdeményezésekről munkaterv készül, amely alapján reményeink szerint már 2021 őszén több tevékenység támogatására nyílik lehetőség, elsősorban nyílt pályáztatás keretében, ahol a kedvezményezettek rövid- és hosszútávú együttműködésükhöz részesülhetnek forrásokban.

A lehetőségekről a későbbiekben folyamatosan tájékoztatunk, ezért kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat.

MEGHOSSZABBODOTT A CIVIL ALAPKEZELŐ KIVÁLASZTÁSÁRA KIÍRT PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSI HATÁRIDEJE

A donor országok által felügyelt Civil Alap (Active Citizens Fund) átfogó célja a civil társadalom és az aktív állampolgárság megerősítése, valamint a kiszolgáltatott helyzetű csoportok támogatása.

Jelentkezési határidő: 2021. május 10.
Online tájékoztató esemény időpontja: 2021. április 12.

Az eseményre az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen szükséges regisztrálni.
További részletes információ és a pályázati felhívás az ALAPOK hivatalos honlapján érhető el.

Megjelent „A végrehajtó ügynökségi feladatok ellátása az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2014-2021-es időszakában” című pályázati felhívás

A Miniszterelnökség, mint az EGT és a Norvég Alap Nemzeti Kapcsolattartója pályázati felhívást hirdet meg a végrehajtó ügynökségi feladatokat ellátó szervezet kiválasztására az EGT és Norvég Alapok III. időszaka vonatkozásában.

A pályázatok benyújtási határideje: 2021. május 14. 12:00. A pályázatok a határidő lejártát követően egyszerre kerülnek értékelésre.

Amennyiben a pályázati felhívással kapcsolatban bármilyen kérdés merül fel, kérjük, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldje meg kérdéseit a benyújtási határidő lejártát megelőzően legalább 15 nappal.

A pályázati felhívással kapcsolatosan online információs nap is kerül megszervezésre, melyről részletes információk hamarosan elérhetővé válnak honlapunkon.

Kérjük, kövesse figyelemmel honlapunkat az aktualitások miatt.

Pályázati felhívás (pdf)
Módosított Pályázati felhívás (pdf)

Mellékletek (zip formátum):

Mellékletek 1-14.zip
Melleklet_15_Elokeszitesi_Tamogatasi_Szerzodes.zip
Melleklet_16_Tamogatasi_Szerzodes.zip
Melleklet_17_Program_Elokeszitesi_Megallapodas.zip
Melleklet_18_Program_Vegrehajtasi_Megallapodas.zip

Pályázói kérdések és válaszok (pdf)
Pályázói kérdések és válaszok - összesített (pdf)

Információs nap - Kérdések és válaszok (pdf)

 

KIEMELT TERÜLET AZ EGT ÉS A NORVÉG ALAPBÓL FINANSZÍROZOTT FEJLESZTÉSI TERVEKBEN A ROMA FELZÁRKÓZÁS

Hazai civil szervezetek bevonásával kezdődött széleskörű társadalmi konzultáció az EGT és Norvég Alap felhasználásának részleteiről. Az oktatás, az energiahatékonyság és a klímavédelem, a kultúra, a helyi fejlesztések és a társadalmi felzárkózás területén tervezett programok szakmai irányairól szóló egyeztetésre került sor a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium szervezésében 2021. február 23-án megrendezett online Roma Kerekasztal konferencián.

Az EGT és Norvég Alap Norvégia, Izland és Liechtenstein hozzájárulása az Európai uniós tagországok társadalmi-gazdasági különbségeinek csökkentéséhez és a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. Magyarországot illetően a kifejezetten a roma, hátrányos helyzetű népességet célzó program mellett a legtöbb egyéb szakterületi programban is elvárás, hogy a 2024-ig tervezett fejlesztésekben érvényesüljenek a társadalmi felzárkózás szempontjai.

A konferencián részt vett Trine Skymoen, Norvégia magyarországi nagykövete, aki a donor országok nevében mondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Kerekasztal alapvető célja a romákkal és szervezeteikkel folytatott széleskörű szakmai párbeszéd, amely a későbbiekben, a programok tervezése és végrehajtása során, települési, térségi szinten, és a fejlesztésekkel érintett helyi közösségeket illetően is kiemelt szempont.

A programismertetőket követő délutáni konzultáción a több mint 30 meghívott szervezet és a programokért felelős szakpolitikák képviselői és a nemzetközi partnerek között élénk szakmai párbeszéd alakult ki a roma közösséget érintő kihívásokról, a fejlesztési szükségletekről, lehetőségekről. A meghívott szervezetek sok javaslattal és új szempontokkal gazdagították a bemutatott programterveket.

Kiemelt hangsúllyal került elő a hazai humánszolgáltatási rendszerek, valamint a hazai, uniós és nemzetközi fejlesztési célok és források közötti összhang kialakítása, a szabályozás és a fejlesztések egymást erősítő hatásainak mind jobb kihasználása. A szakpolitikák képviselői, valamint a résztvevő szervezetek is kifejezték szándékukat a további együttműködésre a programok kidolgozása és végrehajtása során.

ALÁÍRTÁK AZ EGT ÉS NORVÉG ALAPOKRÓL SZÓLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSOKAT

Norvégia, Izland és Liechtenstein közel 20 éve működnek együtt Magyarországgal a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. Az EGT és a Norvég Alapot biztosító donor országok képviselői 2020. december 21-én írták alá a magyar féllel a mintegy 214 millió euró (kb. 75 milliárd forint) felhasználását lehetővé tevő megállapodásokat.

Magyarország már a harmadik időszakban részesül e forrásból a támogató államok uniós piacon való eredményesebb részvételéért cserébe. A megállapodások aláírásával a mintegy 11 milliárd forint értékű nemzeti hozzájárulást is beleértve összesen több mint 86 milliárd forintnyi fejlesztési forrás igénybevételére nyílik lehetőség.

A korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon. A hazánknak járó források felhasználásában változatlanul hangsúlyos elemként jelennek meg az energia és az éghajlatváltozás terén tett erőfeszítések. Kiemelt fontosságú az üzletfejlesztés és innováció támogatása, különös tekintettel a zöld innovációra. Átfogó célkitűzés a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok, ezen belül a roma közösségek életkörülményeinek javítása, de egyéb területeken is lesz lehetőség támogatások elnyerésére.

A jövőbeni pályázati lehetőségekről, a pályázás menetéről teljes körű információ az Alapok hivatalos honlapján, valamint a hivatalos Facebook oldalon lesz elérhető.